Sikre vinterdekk er ikke bare å kjøpe premium dekk
vinterdekk

For sikker kjøring under vinterforhold, må du ha en kombinasjon av faktorer riktig. Du må ha en bil som er i god stand og har bestått sin pålitelighetstest. Når du vet at du har bilen under kontroll, er det på tide å velge dekk. Du må også kjøpe komplementære dekk til kjøretøyet, med riktig dimensjon og egnet for kjøreforholdene. Det er også viktig at de anbefales for bruk på elektriske kjøretøy hvis du har en.

Dekkene skal alltid være av førsteklasses kvalitet og matche kjøretøyet i dimensjon, kraft og belastning. SUVer, lette lastebiler og varebiler vil kreve andre dekk enn din vanlige personbil. Sportsbiler og kraftige biler trenger dekk som kan håndtere høyere hastigheter og håndtering i høye hastigheter. Elbiler og hybrider trenger dekk med lav rullemotstand, slik at du kan kjøre videre på hver lading. De bør også være slitesterke, slik at de kan takle høyere slitasje fra høyere vekt og høyere dreiemoment som elektriske motorer gir.

Premium dekk vil ha en velutviklet slitebane og med det siste innen dekkteknologi innlemmet i dekkmønstret. For vinterdekk er muligheten til å ha grep under glatte vinterforhold nøkkelen for deres sikkerhet. Du vil ha piggdekk som vil bruke metallpinner for å oppnå dette grepet på is og bruke spesialdesignet mønster for å håndtere snø og slaps. Mens de ikke piggdekkene vil stole på innovasjonene i mønsterdesignet og ekstra greppartikler som gir grep på is og på snø, er det helt avhengig av mønsterdesignet som inneholder sipes og snøklør.

Et annet alternativ er allværsdekk, hvis de er godkjent for vinterbruk. Fordelen med disse dekkene er at de kan brukes hele året, slik at du alltid har dekk som er godkjent, uavhengig av værforhold. Dette er perfekt for områder med mye ustabilt vær og konstant værforandringer. De gir mye mer sikkerhet enn å ha sommerdekk når du har glatte forhold med snø og is.

Når du har kjøpt riktige dekk til bilen din, må du vedlikeholde dem. Du må sørge for at dekkene har riktig dekktrykk. Lavt dekk og høyt trykk endrer dekkets form og påvirker ytelsen. Lavt dekktrykk øker dekkslitasjen og drivstofforbruket. Du må sjekke mønsterdybden for å sikre at de er over den lovlige grensen. Slitte dekk kan gi tilstrekkelig grep, og de kan ikke forhindre slapsplaning effektivt. For å jevne ut slitasjen mellom dekkene foran og bak, bør dekkene dreies. Dette gjøres ofte når du bytter mellom sommer- og vinterdekk. Hvis du i stedet brukte allværsdekk for hele året, må du sørge for at du roterer når forskjellen i slitasje er mer enn 2-3 mm. Du bør også overvåke dekkene dine hvis du har et elektrisk kjøretøy, ettersom de krever hyppigere rotasjoner.

For mer informasjon om sikker kjøring om vinteren, besøk: www.nokiantyres.no