February 23, 2024

Seiyu Cafe

You Rather Be Automotive

Sommerdekk ma ha bade tort og vatt grep for sikker kjoring


Dekk til sommeren må kunne håndtere forskjellige værforhold ved varme temperaturer. Når temperaturen synker under null grader, vil du få et problem med sommerdekk, da de vil bli harde da gummiblandingen ikke er designet for lave temperaturer og er designet for temperaturer over null grader. At dekkene ikke er designet for lave temperaturer, forårsaker problemer når temperaturen synker, da harde dekk ikke kan produsere den samme friksjonen som myke dekk og derfor har dårligere egenskaper når de brukes ved lave temperaturer enn vinterdekk.

De har også forskjellige slitebanemønster da de er designet for forskjellige værforhold. Sommerdekkene har i utgangspunktet å gjøre med tørre asfaltveier eller deretter våte veier som oppstår når du har kraftige sommerregn og tordenvær. Utfordringen under de våte forholdene er at grepet blir redusert, slik at de vil trenge å ha gode våtgrepegenskaper. Vannet når det samles på veiene kan også forårsake vannplaning, så du trenger dekk som er gode til å forhindre vannplaning. Gjengedybde er viktig for å bekjempe dette fenomenet, men det er også innført en rekke nye oppfinnelser for å forhindre vannplaning.

Det er mer sannsynlig at gamle dekk havner i vannplaning når de er slitt og har lav slitedybde, da lav mønsterdybde kan lagre mindre vann i slitebanen, noe som lett kan forårsake det. Du vil trenge gode dekk som også har nyvinninger for å lagre mer vann og effektivt skyve det vekk fra kontaktområdet på overflatepunktet. Jo mer vann som kan skyves vekk, jo raskere kan du kjøre, og jo mindre sannsynlig er det at du havner i en situasjon hvor du mister kontrollen over kjøretøyet.

Noen av de nye innovasjonene inkluderer også polerte spor for å raskere og mer effektivt fjerne vannet i sporene. Billigere dekk vil generelt ha mindre nyvinninger, og det er derfor det er bedre å velge dekk som har godt omdømme og som har vist i tester at de har gode egenskaper på våte overflater.

Du kan også sjekke EUs dekkmerke for å se hvor bra de vurderer på vått grep, noe som indikerer hvor raskt du kan stoppe på en våt overflate. Bremseavstand er alltid viktig for å unngå ulykker når du kjører. Du kan også se på etiketten hvor bra de klarer seg på rullemotstand, noe som er viktig av dekkets slitasje og drivstofforbruk mer enn på sikkerhetssiden. Det er imidlertid ikke nødvendig å velge et dekk som har høy rullemotstand, da det vil være et dyrere valg og miljøvennlig alternativ. De høyere drivstoffkostnadene vil føre til høyere CO2-utslipp, og de høyere slitasje vil føre til nytt dekkjøp og mer avfall når du kasserer dekkene dine. Så sjekk etiketten og velg med omhu.

For mer informasjon om sommerdekk med godt vått og tørt grep, besøk: https://nokiantyres.no