Hur man väljer och köper de bästa däcken för vintern

När du behöver nya bildäck till ditt fordon för vintersäsongen behöver du troligtvis vinterdäcken eller däck som är godkända för vinterbruk. För att hitta de bästa däcken för ditt fordon och för de körförhållanden där du kör, måste du göra din forskning. De bästa däcken för vissa fordon och förare kanske inte är de bästa för andra förare. Hur vi kör och vad vi använder ditt fordon spelar också en roll. Majoriteten av förarna är dock ganska lika eftersom de kommer att använda bilarna för normal körning fram och tillbaka till jobbet och vissa tillfälliga familjekörningar. Om du tar långa semestrar med din bil kan det påverka när det gäller vinterdäck, eftersom det finns vissa regler som kan påverka dig om du har dubbade vinterdäck.

Om du är ute efter att köpa vinterdäck bör du samla information om vilken typ av däck du ska få. Den största utmaningen är att välja vilken typ av däck som passar dig bäst. De norra delarna av Europa har ofta mer behov av ett specifikt vinterdäck som de kombinerar med sommardäcken för helårsdäck. De södra delarna kan antingen klara sig utan sommardäck eller sedan ha allvädersdäck som om de är vintergodkända kan fungera bra som ett helårsdäck.

Om du har tillräckligt med vinterväder under året som gör det möjligt att använda dedikerade vinterdäck, är det alltid det bästa alternativet att byta till dem. Om du bara har sporadiskt vinterväder, ger ett allvädersdäck det bästa skyddet och övergripande säkerheten för oväntade väderförändringar. Om du bestämmer dig för att välja ett specifikt vinterdäck, har du de dubbade och dubbfria alternativen. Dubbdäck är bäst på is, så om du bor i kustområden som upplever många isiga vägar är det här ditt bästa val. De dubbfria däcken ger dig dock mer flexibilitet, eftersom det inte finns några tids- eller geografiska begränsningar för dem. I vissa länder har du inga alternativ eftersom dubbdäck är förbjudna. Då har du bara dubbfria vinterdäck och allvädersdäck att välja mellan

När du gör din forskning är det bra att läsa de oberoende däcktest som gjorts av olika bilrelaterade tidningar. Här kan du se vilka märken som tenderar att rankas högt i dessa tester. Använd dessa som utgångspunkt för din vidare forskning om vad som passar ditt fordon och dina körförhållanden för att identifiera det bästa däcket för dig. EU: s däckmärkning ger inte så mycket användbar information om vinterdäck, eftersom testerna utförs utanför däckens normala användningstemperatur och vägförhållanden.

För säker körning måste du ha en eller annan vintergodkänd typ av däck innan du kör. Du måste också se till att slitbanedjupet överstiger den minsta lagliga gränsen och att däcktrycket är på rätt nivå.

För mer information om hur du hittar de bästa vinterdäcken, besök: https://www.nokiantyres.se/